Wanneer is EPB-verslaggeving nodig?

1

2

INGRIJPEND ENERGETISCHE RENOVATIE (IER)


Stel u koopt een gebouw die u volledig wil renoveren en optimaliseren naar de huidige comforteisen. Dan is het een mogelijkheid om het gebouw ingrijpend te renoveren, dit omvat:


- Minstens 75% van de buitenschil (na)isoleren 

- Minstens het vervangen van de technische installaties voor verwarming     (of koeling)


Wanneer u kiest om deze ingreep door te voeren, kan u ook genieten van een verlaagde registratiekost.

3

RENOVATIE


In bepaalde gevallen dient u voor een renovatie of uitbreiding ook te voldoen aan bepaalde eisen die worden vastgelegd door de EPB-regelgeving. Als algemene richtlijn wordt gesteld, wanneer de medewerking van een architect wordt vereist, zal dit ook EPB-plichtig zijn.


Hiervoor zijn enkele uitzonderingen bij, dat deze EPB-plicht niet geldt.

Omgekeerd geldt hetzelfde, ook zonder medewerking van een architect kan de EPB-plicht mogelijk vereist zijn. Hiervoor kan u steeds contact opnemen om vrijblijvend info op te vragen.

NIEUWBOUW


Voor uw project zowel residentieel als niet-residentieel, waarvoor een stedenbouwkundige vergunning wordt ingediend, zal een EPB-nummer worden opgesteld. Door middel van dit nummer is het mogelijk voor het VEA (Vlaams Energie-en Klimaatagentschap) om uw project te controleren aan de opgelegde eisen en dus eventueel te beboeten.


Wij zorgen ervoor dat u een optimaal advies krijgt om de eisen te halen. Naast het halen van de eisen, adviseren we u ook naar een optimaal binnenklimaat met oog op uw specifieke wensen. 

EXTRA DIENSTEN

VENTILATIEVERSLAGGEVING

Bij EPB-verslaggeving van nieuwbouw en IER met residentiële bestemming hoort een bijhorend ventilatieverslag. Dit zal de leiddraad vormen voor de uitvoerder om een correcte installatie te plaatsen die voldoet aan de huidige normen. Deze verslaggeving wordt individueel gecontroleerd door een extern kwaliteitskader, waardoor de kwaliteit van verslaggeving op peil blijft. Wanneer deze verslaggeving wordt uitgevoerd door ons, is dit voor beide partijen eenvoudiger en zal dit aan een voordeliger tarief worden uitgevoerd.

WARMTEVERLIESBEREKENING

Bij de keuze van uw afgiftesysteem kan worden gekozen om een warmteverliesberekening uit te voeren. Dit heeft het voordeel dat de vertrek-en retour-temperatuur van het warm water kunnen worden berekend en zo specifieker worden ingegeven in de software. Wanneer deze berekining niet wordt uitgevoerd, zullen de toevoer-en retourtemperaturen worden bepaald als de waarde bij ontstentenis. Deze waarde zal te hoog zijn voor wat werkelijk zal worden geïnstalleerd, dit betekend dat het systeem niet efficiënt zou werken en een negatieve invloed zou hebben op het E-peil.